02-germania-romania

Acum două luni, ambasadorul Germaniei în România, Werner Hans Lauk, a anunţat, la Reghin, la cea de-a 26-a întâlnire a saşilor din Transilvania, că Bundestagul german a decis promovarea şi stabilizarea învăţământului în limba germană maternă în România, iar finanţarea prin Ministerul Federal al Afacerilor Externe se ridică la un milion de euro în acest an. Susa aici.

Americanii spun „There is no such thing as a free lunch”. Adică orice pare gratuit are un cost ascuns pe care îl putem identifica mai devreme sau mai târziu, mai ușor sau mai greu.
Așadar, văzând dărnicia parlamentului german nu putem să nu ne întrebăm care este prețul pentru noi. În acest moment, inițiativa pare de lăudat dar ea e încadrată chiar de inițiator ambasadorul RF Germania în România, Werner Hans Lauk : „subvenţiile acordate de stat (statul german – n.b.) pentru educaţie şi cultură nu reprezintă niciodată simple subvenţii, ci sunt întotdeauna investiţii în bunul cel mai de preţ pe care un stat în deţine: cetăţenii săi, mai cu seamă tânăra viitoare generaţie”. Da, așa se construiesc sferele de influență – încet și sigur, de jos, pe o fundație solidă. Acestea sunt investițiile sigure care în timp își arată, invariabil, roadele.
Pentru a vedea un exemplu de caz, într-un stadiu foarte avansat, trebuie să privim relația dintre Ungaria și minoritatea maghiară din Romania (impropriu denumită așa pentru că știm bine că secuii nu sunt maghiari, identitatea lor fiind ștearsă și înlocuită). Când educi un copil de mic într-o limbă străină, învățându-l că România este o entitate demnă de dispreț, inferioară, atunci ajungem la manifestațiile iredentiste din Harghita si Covasna, la ura viscerală cultivată intenționat de către liderii etnicilor maghiari, care sunt aleși de fiecare dată de același electorat devotat.
Așadar, domnule ambasador Werner Hans Lauk, vă multumim pentru facerea de bine „dezinteresată” și cu această ocazie Partidul România Unită propune transparentizarea tuturor donațiilor externe către orice ONG sau altă entitate din România prin centralizarea și publicarea lor de catre Guvernul României într-un mod controlat.

Adauga un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>